2e6a9796

Julia Weckmanin yksityisnäyttely Olemisen rajalla Kaamosgalleriassa Kuusamotalolla 9.-30.9.

”Olemisen rajalla -näyttelyssäni esittelen elämän alkuperäisyyteen ja jatkuvuuteen liittyviä töitäni. Loppusyksyllä ja talvella maahan lakoontuvat ja keväällä jälleen nousevat elämänmuodot kertovat jostain suuremmasta; elämän sinnikkyydestä, kasvien ja elämän-voiman alkuperäisyydestä ja luonnon järjestyksestä. Minua kiinnostaa kasveissa ja siemenissä oleva ihmeellinen koodi, joka mahdollistaa jokaisen talven jälkeen uudestisyntymisen.  Onko meissä ihmisissä tämä koodi, joka kerta toisensa jälkeen nostattaa, antaa luottamuksen uudesta keväästä, rakkaudesta ja lämmöstä?

Vuoden 2014 talvesta lähtien olen kuvannut viljelypalstoilla ja pelloilla. Paikoissa, jotka ovat ihmisen muovaamia, yritelmiä kasvattaa jotakin. Joskus onnistuen, joskus todeten että tehty työ on mennyt hukkaan. Huomaten, että ruoan kasvattaminen pelloilla tai sadon saaminen kesän loputtua ei olekaan helppoa. Elämän jatkuvuus ei olekaan itsestäänselvyys. Miten me kaikki pärjäämme? Mitä jos tulee ”talvi”, josta ei enää herätä? Voin kohdata dystooppisen ajatusleikkini henkilökohtaisella ja sosiaalisella ihmissuhteiden tasolla, kun ihmissuhteet lakoavat, näivettyvät tai väsyvät. Miten me jaksamme ja kannattelemme toisiamme, niin että syntyy hyvää ja jotain joka kestää? Ajatuksen voi heittää ilmaan myös yleisellä, globaalille tasolla. Miten luonto vastaa ihmisen vaatimuksiin, kulutukseen ja jatkuvaan tarpeeseen saada lisää ja enemmän? Jokainen taso ja katsojan kokemus kuvasta on olennainen ja yhtä tosi.

Uhkakuvat kiihtyvästä ilmastonmuutoksesta; arktisen jääpeitteen sulaminen, luonnonvarojen roisi hyödyntäminen, viljelykasvien geenimanipulointi, elintason yltiöpäinen kasvattaminen ja ihmiskunnan ruokkiminen ympäristön kustannuksella ja sitä kautta teollisuuden aiheuttama saastuttaminen ja maapallon kohtalokas lämpeneminen ovat asioita, joita mietin arkipäivässäni useasti. Mietin, miten pieni ja mitätön ihminen tässä kokonaisuudessa on, ja miten paljon toimemme tällä planeetalla kuitenkin vaikuttavat. Uskon, että lopulta petämme odotukset ja luottamuksen niin luontoa kuin jälkeläisiämme kohtaan ja ahneuksissamme yksinkertaisesti tuhoamme maapallomme. Vaan olisiko se pienimmän kasvin ihmeellinen koodi säilynyt meiltä piilossa ja kykenisi jälleensyntymiseen? Alkaa uusi aika, johon meillä ei ole mitään asiaa.”

2e6a9801

Julia Weckman’s solo exhibition On the Border of Existence in Kaamosgallery, Kuusamo 9.-30.9.

Kuusamotalo, Kaarlo Hännisen tie 2, 93600 Kuusamo